top of page

Museot ja kirkot

telkkämäki.jpg

Telkkämäki

Telkkämäessä voit tutustua aitoon kaskiperinteeseen, joka on jättänyt pitkät juuret itäsuomalaiseen kulttuuriin. "Savo" tarkoittaa alun perin kaskisavua. Alue on pinta-alaltaan noin 100 ha suuruinen. Vuosittain osa alueen metsistä kasketaan ja viljellään perinteisiä työmenetelmiä käyttäen. 

Nykyinen päärakennus on peräisin 1800-luvun loppupuolelta. Talo on kunnostettu 1900-luvun alkupuolen asuun. Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on navetta, riihi, aitat ja savusauna. Kauniisti harmaantuneiden rakennusten lisäksi pihapiirin kuuluvat siellä laiduntavat eläimet. Joka kesä Telkkämäen laitumilla käyskentelee maatiaisrotuisia lampaita, lehmiä, kanoja ja hevosia. Laiduntamisen ja niittämisen ansiosta Telkkämäen piha-alueet säilyvät kauniina ketoina. 

Aukioloajat: Vapaa pääsy ympäri vuoden.

Pääsymaksu: 0 eur 

Opastus: Opas päivystää kesäisin, mahdollisuus ryhmäopastukseen.

Tapahtumat:  Telkkämäessä järjestetään vuosittain kaskeamiseen liittyviä yleisötapahtumia, kuten esimerkiksi kaskenpoltto, nauriin- ja rukiinkylvö sekä rukiinpuinti riihessä, nauriinnosto ja Puskasoitto-konsertti. Tutustu tapahtumiin tästä.  

valimo-museo.jpg

Juutilan valimo

Pohjoismaisittain ainutlaatuinen hiekkavalumuseo Kaavin Vehkalahdessa, vanhassa valimossa.
Juutilan Vanhan Valimon avajaiset pidettiin kesäkuussa 2004.

Juutilan valimo on perustettu v. 1881. Valimon tuotevalikoimaksi muodostui ajalleen tyypillinen kokoelma kelloja, kulkusia ja tiukuja. Aktiivisen tuotekehittelyn tuloksena syntyi omaperäisiä ratkaisuja ja tunnistettavia tyylipiirteitä, joiden ansiosta Juutilan esineet voidaan erottaa omaksi ryhmäkseen. 1960-luvulla tuotantoon tulivat kirkonkellot. Uusi valimo valmistui vuona 1983 ja vanha verstas on kunnostettu museoksi.

Aukioloajat: Avoinna tilauksesta puh. +358 50 546 1317

Pääsymaksu: 0 eur 

elo-aitta.jpg

Kotiseutumuseo Eloaitta

Eloaitta on Kaavin kirkonkylässä sijaitseva kotiseutumuseo, jossa voi tutustua entisajan elämään Kaavilla.  Vanhan viljamakasiinin tilat tarjoavat myöskin oivat tilat pitäjäseuran kokousten sekä erilaisten kulttuuririentojen pitoon. Vaihtuvat ammattilaisten toimesta järjestetyt näyttelyt.

Aukioloajat: Avoinna kesäaikaan erikseen ilmoitettuna ajankohtana

Puh. kesäisin +358 40 542 0233

Pääsymaksu: 0 eur

tuusniemen-kotiseutumuseo.jpg

Tuusniemen kotiseutumuseo

Tuusniemen keskustassa kunnantalon vastapäätä sijaitseva kulttuurihistoriallinen paikallismuseo esittelee paikallista koti- ja maatalousesineistöä pitäjän vanhassa viljamakasiinissa.

Museolla järjestetään kotiseutuyhdistyksen toimesta museopäiviä kesällä.

 

Aukioloajat: Kesäisin 

Pääsymaksu: Vapaaehtoinen

tuusniemen-kirkko.jpg

Tuusniemen kirkko

Tuusniemen kirkko sijaitsee aivan kirkonkylän keskustassa.

Kirkko on rakennettu vuonna 1869 edellisen kirkon tuhouduttua palossa. Kirkossa on 820 istumapaikkaa ja se on harvinainen pystyhirsikirkko. Alttaritaulun on maalannut Tuusniemellä 1920-luvulla vaikuttanut apteekkari Petersen. Nykyiset 20-äänikertaiset urut on kirkkoon rakennettu 1990.

Kirkon vieressä oleva kellotapuli on rakennettu vuonna 1818.

Kaavi_kirkko_S.jpg

Kaavin kirkko

Kaavi aloitti kappeliseurakuntana 1650-luvulla. Menneisyys ja nykyaika kohtaavat Kaavin kirkolla, sillä kirkon sisääntulon lasisesta julkisivusta heijastuu tulipalossa säästynyt vanha kellotapuli. Kellotapuli on pystytetty nykyiselle paikalleen 1815, Kaavin uusi kirkko vihittiin käyttöön 1983.

Kirkossa on 550 istumapaikkaa.

bottom of page