Luontokohteet ja retkeilyreitit
Seinävuoren rotkolaakso & vaellusreitit
Seinävuoren rotkolaakso on jylhyydessään näkemisen arvoinen luontonähtävyys. Luonto on vuosituhansien kuluessa muovannut uskomattoman taideteoksen, jonka vaikuttavuus tulee esille vasta itse paikan päällä koettuna.
Seinävuoren ympäri kulkee suosittu 2,5 km opastettu retkeilyreitti, miltä voi patikoida myös Kaavinkoskelle (20 km).
Alueelta löytyy kaksi laavua nuotiopaikkoineen, grillikota, näköalatasanne, laituri, opastustaulut, puuliiteri sekä käymälä.
Vaikon vaellus- ja pyöräilyreitit
Vaikonvaellus-polut ovat helppokulkuiset ja sopivat kaikenikäisille.
Vaikon luontomatkailualue käsittää tuhansien hehtaarien vaihtelevat maa-alueet Vaikkojoen jokireitillä ja sen vaikutuspiirissä. Alueelta löytyy eri kasvutyyppien erämaita aina lehtometsistä kuiviin kankaisiin ja hyvät mahdollisuudet sienestykseen ja marjastukseen.
Silmäsuon vaellusreitit
Silmäsuo on ainutlaatuinen luonnonsuojelualue, harjusuppaan muodostunut rämeneva.
Silmäsuon vaellusreitti on helppokulkuinen ja sopii kaikenikäisille. Ahvenlammen laavulta löytyy mukava taukopaikka. Alueella voit bongata harvinaisen viitasammakon sekä tyypillistä rämenevan kasvistoa kuten vaiveron, kurjenjalan, suopursun, tupasvillan, suokukan, isokarpalon yms.
Luostarivaellus
Luostarivaellus alkaa Tuusniemen puolella Särkisen kodalta jatkuen Lintulan luostariin (noin 7 km) ja Valamoon asti (noin 27 km). Vaelluksen voi aloittaa myös Pankintien kodalta, jolloin vaellusreitin pituus Lintulan luostariin on n. 4 km. Lintulan luostarissa toimii kesäaikana 1.6.-31.8. kesäkahvila - mahdollisuus myös mökkimajoitukseen. Valamon luostarilla on ympärivuotista majoitus- ja matkailutoimintaa.
Vaellus kulkee pitkin vaihtelevaa metsämaastoa ja reitin varrella kasvaa runsaasti mustikkaa, puolukkaa, herkkutatteja, kanttarelleja ja suppilovahveroita.
Puistosataman melontareitit
Puistosatamasta on mahdollista tehdä eripituisia melonta- tai souturetkiä Juojärven kuvakauniiseen saaristoon. Mielenkiintoisia retkikohteita ovat Kannassaaren luontopolku ja kota sekä Soukan Koukkelo, mikä on Soukan saaressa sijaitseva luola, vanha vankikarkureiden ja käpykaartilaisten piileskelypaikka. Kajakkeja tai soutuveneitä voi vuokrata Puistosataman rantakahvilasta Juojärven Helmestä.
Paimensaari
Paimensaari Suvasveden saaristossa on oiva retkikohde melojalle tai veneilijälle. Paimensaaren tila oli omavaraisten edelläkävijäsisarusten koti 1920-luvun alusta aina vuoteen 1987 asti. Heinäveden laivareitin varrella olevan saaren kauniiseen luontoon ja omalaatuiseen historiaan johdattelee viehättävä Paimenpolku. Tilan rakennuksia ja perinneympäristöä on kunnostettu ja saarelle on rakennettu polut, opastetaulut ja rantautumispaikka retkeilijöiden iloksi. Tila on ympäri vuoden avoinna yleisölle, mutta rakennuksiin ei ole sisäänpääsyä.
Paimensaari sijaitsee Tuusniemen eteläosassa, Levälahden kylän laivalaiturista noin 1,5 kilometriä etelään. Rantautumispaikka sijaitsee saaren luoteisosassa.
Vaikkojoen melontareitti
Vaikkojoki sijaitsee Kaavin ja Juuan kuntien alueella. Se on luonteeltaan tummavetinen, kapea ja erämainen joki. Vaikeusasteeltaan se soveltuu lähes kaikille melojille, joskaan sitä ei voi suositella ensikertalaisille ilman opasta. Kypärä on välttämätön varuste muiden turvavälineiden lisäksi. Laskureitti kulkee useimmiten kosken keskellä. Vedenkorkeuden vaihtelu vaikuttaa olennaisesti koskien luokitukseen ja laskukelpoisuuteen. Jokireitillä on leiri- ja taukopaikkoja. Leiripaikoilla on hyvä varustus, huolto ja opastus. Koskien nimet, pudotuskorkeudet, pituudet ja luokitukset on merkitty kylteillä maastoon lähes kaikilla koskilla.
Telkkämäen kierros
Telkkämäen luonnonsuojelualue on ainutlaatuinen kaskiperinnetila Pohjoismaissa. Tämä pieni luonnonsuojelualue tarjoaa mahdollisuuden eläytyä hetkeksi menneeseen elämäntapaan. Pohjois-Savossa on kaskiviljelty aina 1400-luvulta lähtien. Telkkämäessä kaskialueeseen ja sen luontoon pääsee tutustumaan pihapiirin lisäksi kahdella lyhyellä luontopolulla.
-
Laidun kierto, 0,9 km, on helppokulkuinen polku, joka kiertää metsälaitumen. Kiertoaika noin 20 min.
-
Rietulan kierto, 1,9 km, on helppokulkuisessa maastossa. Polulla saa hyvän käsityksen kaskikulttuurin vaikutuksesta luontoon. Polulla kulkiessa on syytä ottaa huomioon, että perinteiset kapulasillat voivat olla liukkaita sääoloista riippuen. Polun kiertoaika noin 40 min.
Kaavinkoski
Kaavinkoski on Kaavin ja Tuusniemen rajalla sijaitseva v. 1915 rakennettu kanava, joka yhdistää Rikkaveden ja Kaavinjärven. Kanava-alueella on edelleen jäljellä siltavahdin tupa pihapiireineen ja kyläyhdistyksen savusauna Saunapirtti ja kota.
Kaavinkoskelta pääsee Seinävuoren vaellusreiteille. Kaavinkoskelta kulki aikoinaan Täyssinän rauhan raja Ruotsin ja Venäjän välillä.
Ohtaansalmen sillat
Savon Karjalasta erottavat Ohtaansalmen sillat sijaitsevat valtatie 9 varrella Tuusniemen kunnan ja Outokummun kaupungin rajalla.
Nykyinen silta (1996) on rakennettu vanhan sillan (1952) viereen, mikä muodostaa maisemallisesti sekä historiallisesti arvokkaan kokonaisuuden. Uusi Ohtaansalmen silta on pisin Suomessa toteutettu laattapalkkijännesilta, ja sen pituus on 96 metriä.
Täyssinän rauhan rajakivi
Pohjois-Savo oli muinoin Ruotsi-Suomen ja Venäjän välistä rajaseutua, jonka omistuksesta sodittiin. Vuonna 1595 solmittiin Täyssinän rauha. Ruotsi-Suomen valtakunnan raja siirtyi idemmäksi.
Uusi Ruotsi-Suomen ja Venäjän raja merkittiin maastoon tärkeimmille rajapaikoille, kuten oli sovittu Täyssinän rauhassa 18. toukokuuta 1595. Muuttuneista rajoista kertovat rajakivet ovat arvokas muisto menneiltä ajoilta. Rajamerkit ovatkin muinaismuistolailla rauhoitettuja.
Yksi näistä rajapaikoista sijaitsee Ohtaansalmen sillan kohdalla noin 12 kilometriä Tuusniemeltä Outokumpuun päin.
Aarnimetsän luontopolku Pajumäessä
Annikki Brander-Pitkäsen ja Yrjö A. Pitkäsen säätiön aarnimetsän tehty polku on tutustumisen arvoinen kohde kaikille luonnosta kiinnostuneille ja sopii erinomaisesti koululaisten retkikohteeksi. N. 300 metriä pitkä polku kulkee luonnontilaisessa metsässä, josta löytyy "kotoperäisten" lajien lisäksi mm. lehmuksia, sembramäntyjä ja vaahteroita.
Reitin varrella on pystytetty aarnimetsän ominaislaatua kuvaavia infotauluja.